fredag 17 september 2010

Graviditetsvecka 30

Mamman

Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.
Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar. Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig.
 
Barnet
I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm. Redan från graviditetsvecka tretton kan man med hjälp av ultraljud se att fostret tränar sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser. Andningsrörelser pågår sedan i perioder under hela graviditeten. Dessa andningsrörelser stärker lungorna och får dem att mogna.

Går in i vecka 30 idag, känns helt ofattbart att det har gått så fort. Bara 8-12 veckor kvar nu.
Börjar darra när jag tänker på det, så jävla spännande. Tänk när Bebbe har kommit ut och ska få följa med oss hem, gaah! Dessa tankar kan till och med få mig känslosam. Längtar längtar längtar nå obeskrivligt!

Dessutom ska vi på ultraljud på måndag. En liten tjuvkikning till innan det är dags :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar