tisdag 10 januari 2012

Väntan

Illamåendet kryper sakta längre upp i halsen. Äckligt nervös och vill bara få det gjort nu.
Ralf anar nog att det är nått i görningen då han absolut skulle sova mellan oss i natt. Vilket aldrig händer annars.
Han älskar ju att bre ut sig för sig själv i spjälsängen annars. Brukar snarare få panik när det blir för varmt och trångt.
Han verkligen hatar att ha täcke på sig, börjar sparka och snurra runt i hopp om att få av sig det..

Imorgon kommer han sova i en spjälsjukhussäng och jag och Emil får trycka ihop på en soffa bredvid.
Kommer säkert sluta med att vi ligger alla tre på 90 cm och svettas..
Vem ska sova i spjälsängen om inte Ralf vill det liksom :/
Man delar sal med en annan familj/barn hoppas att man inte kommer väcka varandra fram och tillbaka hela natten.

Vi ska tvätta Ralf med descutan ikväll och imorgon bitti. Han får dricka välling 05.30 sista gången och vatten fram till 09.00. Klockan 09.00 ska vi också vara på avdelningen och sätta nål..
Vi ska själva sätta på Emla plåster hemma innan vi åker. Operationen blir runt 11.30 förhoppningsvis men kommer senast igång 13.30 och kommer vara 3-4 timmar ungefär..

De kommer gå in i ljumsken och sen motströms upp i lungartären och sprutar in en kontrastvätska i hjärtat och röntgar för att se hur hålet ser ut.
Är det litet går man samma väg upp och sätter fast en liten spiral där med ludd på sig. Blodet fastnar i luddet och levrar sig och kärlet växer till slut igen.
Är hålet lite större så tar man en annan väg upp, medströms och följer med in i kamrarna och sen in i hålet. Väcklar ut ett paraply i kärlet också det med ludd på och samma sak sker då.

Om spiralen eller paraplyt lossnar är det vanligast att det gör det inom tio minuter och åker med ut i lungan. Då går de efter med det deras mini verktyg och försöker ta ut det. I värsta fall får de öppna uppifrån för att få tag i den. Det näst vanligaste är att det lossnar inom 24 timmar och därför kommer vi göra ett ultraljud innan vi får åka hem för att se att det sitter som det ska. Våran läkare hade aldrig varit med om att de lossnat efter 24 timmar men det kan hända och man gör ett till ultraljud efter 3 månader.

Om allt går som det ska så kommer det bara sitta ett tryckförband i ljumsken som vi får ta bort efter en dag och det kommer bars vara ett litet ingångshål där.
Smärtmässigt så ska det inte finnas någonting som gör ont förutom att det kan vara obehagligt i ljumsken med tryckförbandet på.
Alla mår ju olika efter en narkos och hur Ralf kommer må är det ju ingen som vet. Men vi kommer ligga kvar nere på uppvaket tills han har vaknat till ordentligt..

Så till er som väntar på att vi ska höra av oss så kommer det att ske tidigast runt SJU på kvällen då vi inte får ha telefonerna på inne på uppvaket. Kan hända att någon av oss går ut och skickar ett sms men det kan jag inte lova.

Detta är ren terapi för mig att få skriva av mig, gå igenom steg för steg och tänka praktiskt och tro på alla faktan.
En läkare sa att det är större risk att han dör på E4:an på väg till sjukhuset än under operationen.
Det kändes ju... Bra eller nått :/
Kanske tar en annan väg dit.. Tänk om man skulle tänka på risker jämnt. Då skulle man inte kunna göra något alls typ..

Nej nu ska jag försöka röja undan, tvätta ett par tvättar, packa övernattningsväskan och andas..

Ps.
Denna operation känns mest jobbig för att de ska in i hans hjärta. Hjärtat är ju största anledningen att vi lever.
Funkar inte hjärtat, funkar ingenting!!
Buk operation känns inte lika läskig på det sättet. Önskar att de kunde ha gjort både samtidigt men man kan inte få allt här i världen..
Och att han är det käraste vi har och vi vill ju inget hellre än att slippa det här egentligen. Men så kan jag inte tänka för då skulle go bananas här hemma.
Imorgon kommer jag sitta och gråta hela dagen tills det är över..
Jag spar mig tills dess och försöker att ha våra vanliga rutiner här hemma för Ralfs skull. Det var ett tips till oss med barn som inte kommer förstå allt.
Försök bibehålla så många rutiner som möjligt under dagen och leka och ha roligt för att få tiden att gå och så Ralf inte ska tänka på att han är hungrig..

Som ni kanske märker, TERAPI!!!




1 kommentar:

  1. Lycka till..Tänker på er i mass.. Nellie skickar en jätte kram till Ralf.Vi håller tummarna hårt dagarna fram över. Bamse kram till er

    SvaraRadera